Aktualność

Domowy wypiek chleba
data: 14.10.2018r.
Witam, chciałbym się podzielić z Wami przepisem na chleb domowy który wypiekamy w naszym gospodarstwie.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie.

6 łyżek zakwasu żytnie
go
 lub można użyć części ciasta z poprzedniego wypieku
350 ml (około 1,5 szklanki) przegotowanej letniej wody.
350 ml białej mąki żytniej typ 720.
Składniki wymieszać iodstawić na około 10-12 godzinw ciepłe miejsce aby wyrosło można nakryć czystą ściereczką.

Ciasto właściwe.
650 ml letniej przegotowanej wody
1 kg mąki pszennej typ 750
1 łyżka soli
1 dkg drożdży ( można ale nie musowo) chleb wyrasta dużo lepiej.
wymieszać zaczyn i pozostałe składniki można dodać pestek dyni, słonecznika lub innych nasion (ja używam do mieszania dużej drewnianej łyżki) tak by powstała jednolita masa ciasta bez grudek. Mieszamy jakieś 10-15 min. Następnie odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło, przykrywamy ścierką.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do foremek ( używam silikonowych ale metalowe też są dobre tylko należy pamiętać aby je przed nałożeniem ciasta wysmarować masłem aby ciasto się nie przykleiło ).Gdy ciasto jest przełożone do foremek na około 2/3 wysokości gładzimy wierzch ciasta łyżką zamoczoną w wodzie, pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzinę. Wierzch można posypać makiem, słonecznikiem itp jak kto woli. W międzyczasie załączmy piekarnik i nastawiamy go na 220 stopni aby się nagrzał. Gdy piekarnie jest już nagrzany wkładamy foremki z ciastem i ustawiamy czas na 50 min. Upieczony chleb wykładamy na kratkę aby wystygł i można go zrosić wodą po wierzchu. Zawsze piekę chleb wieczorem i na rano jest gotowy do spożycia.

Smacznego.

 

Zdjęcia

im
im
im
im
im
im
im
im
im
im
im
im
im
DODAJ KOMENTARZ

Komentarze

Pod Hubami - współpracujemy

Pod Hubami - współpracujemy

Pod Hubami - współpracujemy

Pod Hubami - współpracujemy

Zapraszamy wszystkich

Czym chata bogata
tym rada 

                   
                                     Franek Sikoń